Regionale Voedselbank Charleroi

Hoewel de voormalige industriestad Charleroi in volle ontwikkeling is, ligt het percentage werklozen er met 17,4% jammer genoeg nog ver boven het Belgische gemiddelde. Ook de coronacrisis en de hoge levenskosten brengen steeds meer ‘Carolos’ in financiële problemen. De lokale afdeling van de Voedselbanken (BACC) probeert hen te helpen door gratis gezonde voeding te schenken aan wie het echt nodig heeft.

Stijgend aantal begunstigden

Sinds hun oprichting in 1986 heeft de BACC (Banque Alimentaire de Charleroi et du Centre) al heel wat kwetsbare mensen ondersteund. Maar net als bij andere lokale afdelingen doen ook hier steeds meer mensen noodgedwongen een beroep op de gratis voedselbedeling. Waar er eind 2021 zo’n 19.033 begunstigden waren, steeg het aantal in 2022 naar 20.590 – een stijging van meer dan 8 procent. Momenteel staat de teller op 21.230, alweer 3% meer dan begin dit jaar…

Focus op ruime regio Charleroi

De BACC richt zich voornamelijk op de ruime omgeving van Charleroi. Kwetsbare inwoners van de regio Charleroi, Thuin, Soignies, Chimay en Philippeville kunnen na tussenkomst van het lokale OCMW bij de BACC of hun aangesloten verenigingen een gratis pakket met gezond voedsel ophalen. De inzameling van de voedingswaren gebeurt via het Europees Fonds voor Hulp aan Behoeftigen (FEAD), de Federatie van Voedselbanken (FBBA) en een aantal externe donateurs. Zo halen de vrijwilligers op regelmatige basis voedseloverschotten op bij de Bidfood-distributeur in Thuin en de lokale winkels van Colruyt. 

Nieuw logistiek centrum

De verdeling gebeurt vanuit hun nieuwe logistieke centrum in Marcinelle: een modern uitgerust pand van maar liefst 3000 m2, dat vorig jaar ingehuldigd werd in aanwezigheid van minister van Sociale Integratie en Armoedebestrijding Karine Lalieux. Met duurzame koel- en vriescellen worden de verse voedingswaren hier in optimale omstandigheden bewaard, en de BACC organiseert driemaal per week een voedselverdeling voor de meer dan 50 aangesloten verenigingen en lokale OCMW’s, en de eigen begunstigden. 

Samen maken we het verschil!

Het dagelijkse beheer van het centrum gebeurt onder leiding van directeur Aimé Césaire Mpangaje. Samen met de vele vrijwilligers zet hij alles op alles om zo veel mogelijk mensen in nood te helpen. “We staan voor uitdagende tijden, maar doen ons uiterste best. Het aantal mensen dat noodgedwongen een beroep doet op onze hulp stijgt jaar na jaar, en jammer genoeg ontvangen we door de crisis steeds minder donaties en voedingswaren. Maar we geven niet op en zoeken naar oplossingen om onze werking ook in de toekomst te verzekeren. 

Momenteel werken we met zeven vaste vrijwilligers, maar we kunnen zeker nog extra hulp gebruiken. Ook extra middelen en voedingswaren helpen. Zo maken we echt het verschil voor mensen die het nodig hebben.”

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.