Cédric Droyers – voorzitter voedselverdeelcentrum Vincentius de Paul in Schaarbeek
“Ik ben eigenlijk elektricien van opleiding maar om gezondheidsredenen een aantal jaar geleden kon ik mijn toenmalige job bij een groot winkelcentrum in Brussel niet meer uitoefenen. Omdat ik niet het type ben dat thuis blijft zitten en niets doet, besloot ik toen om me als vrijwilliger te engageren bij een voedselverdeelcentrum in de buurt. Het minste wat we hier kunnen zeggen is dat we niet stil blijven zitten! Er is genoeg te doen en samen proberen we zo veel mogelijk kwetsbare mensen te helpen. Zeker nu we merken dat er steeds meer mensen beroep doen op de Voedselbanken, steken we graag een tandje bij. Het doet me toch altijd wel altijd iets als ik die alleenstaande ouders en jongeren zie aanschuiven… Gelukkig heb ik veel plezier in mijn werk en als team kunnen we erg goed met elkaar opschieten. Mijn droom? Dat er geen armoede meer zou zijn en dat niemand honger moet lijden!”
Als fulltime vrijwilliger bij het Vincentius de Paul voedseldistributiecentrum in Schaarbeek voelt de 33-jarige Cédric Droyers zich duidelijk als een vis in het water. Samen met de vele collega-vrijwilligers en de drie vaste chauffeurs vecht hij elke dag tegen honger en onnodige voedselverspilling. Nadat hij in 2016 begon als allround vrijwilliger is hij sinds 2018 aan de slag als voorzitter bij het centrum. Een grote verantwoordelijkheid met een belangrijk takenpakket.
“Momenteel beheer ik het transport, de opslag en de distributie van al onze voedingswaren. Die komen zowel van het FEAD en Goods to Give als van de eigen voorraden van de Voedselbank Brussel-Brabant en de inzamelingen bij de supermarkten. Een uitdaging is het wel nu we door de crisis een pak minder voedingswaren ontvangen dan normaal maar we doen wat we kunnen.
In ons magazijn in Diegem centraliseren we alle levensmiddelen voor de 3 verschillende Vincentius de Paul verdeelpunten in de regio.
Aan werk heeft hij alvast geen gebrek. Vooral op woensdag en donderdag is het alle hens aan dek: dan worden de voedingswaren verdeeld aan mensen die er recht op hebben.
“Op de verdeeldagen maken we tussen de 120 en 150 pakketten klaar, of tussen 240 en 300 pakketten per week. De begunstigden kunnen hiervoor om de twee weken langskomen. Ze krijgen dus twee pakketten per maand. Omdat ons centrum een grotere capaciteit heeft, verdelen we soms ook producten die in een ander centrum niet gestockeerd kan worden. Begunstigden kunnen bij ons kiezen wat ze willen, al mogen ze zichzelf uit hygiënische overwegingen niet bedienen: dat doen onze vrijwilligers.”
Het ophaalsysteem is goed doordacht en werkt bijzonder efficiënt. Dit is mee te danken aan het informaticasysteem dat door Cédric werd bedacht en uitgewerkt.
“Een van mijn eerste taken in 2016 was het informatiseren van de codering van voedselpakketten voor een ander centrum in Evere. Ik heb het systeem hier in Schaarbeek omgezet. Vandaag delen de begunstigden aan het onthaal mee wat ze willen ontvangen. Hun bestelling wordt rechtstreeks in het systeem gecodeerd en verschijnt op de tablet van de vrijwilligers die het pakket dan gaan samenstellen: een bak voor FEAD-producten, een andere voor levensmiddelen van de Voedselbank en Colruyt en een laatste voor verse voeding. Dat systeem gaat veel sneller dan vroeger, toen alles nog op papier moest gezet worden.”
Samen met zijn team kan Cédric elke dag weer écht het verschil maken voor heel wat mensen in nood. Dank je wel voor je inzet, Cédric, we appreciëren het enorm!
Help de Voedselbanken, word vrijwilliger!
Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!
Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken
Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!
Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt
De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee?
Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?
Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.
Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.
Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.
START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK
Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.